1 ноември - Ден на народните будители

      В навечерието на светлия 1 ноември – Ден на народните будители, петокласниците от ОУ „Валери Петров” посветиха един литературен час на достойните българи. Децата разговаряха на тема: „Възрожденските герои и героите на нашето време – българските будители”. С желание учениците от петите класове подготвиха разнообразни инициативи -  рецитали, презентации, с които запознаха съучениците си с делото на свои любими будители.

    Младите българи споделиха своите мисли за нашите възрожденци, съпоставиха ги със съвременниците си и откриха пробуждащата искра във всяко едно време, защото, докато има свобода, ще има стремеж и надежда. Докато има българи, посветили живота си на духовното израстване на нацията, съхраняващи историята ни, бранещи достойнствата на езика български, ще я има и будна България.

    Учениците стигнаха до извода, че делото на будителите е посветено на идните поколения. Достойните ни сънародници завещават на младите хора  да  пазят и почитат родния си език, да се гордеят със славното си минало, да се борят за благоденствието на рода си и да обичат родината си.

   Децата от 4.А  клас също отдадоха почит на българските будители, като уважиха творчеството на великия български писател Елин Пелин. Талантливата Яна Хинкова представи приказката „Големи лъжи” чрез куклен театър.

     Поклон пред българските будители! Нека не гасне в националната памет жаравата от образите на творци и крепители на българската вселена!

      Честит празник, учители –будители!

Search