В периода 07 – 10 март 2023 г. в спортната зала на ДФСГ „Интелект“ в гр. Плевен се проведоха срещи по баскетбол възрастова група 5 – 7 клас момичета. Участие бяха заявили ОУ „Петър Берон“, ОУ „Валери Петров“, СУ „Иван Вазов“, ОУ „Лазар Станев“. Възпитаниците на ОУ “Валери Петров“ /Анета Савова - ученичка от 7.а кл., Дария Маркова - 7.а кл., Елеонора Стоилкова - 7.а кл., Ева Колева - 5.б кл., Кристина Тонова - 5.б кл., София Върбанова - 5.б кл., Силвия Кръстева - 4.б кл./ с ръководители на отбора - ст. учител Емилия Русанова, Георги Георгиев - учител и Радослав Батов - учител направиха впечатляващо представяне и донесоха успех и заслужена победа за нашето училище.

ОУ "Валери Петров" е Общински първенец по баскетбол за възрастовата група момичета V-VII клас!

Първи в учението и спорта!

 

Клуб „Компютърен Знайко“ - занимания по интереси, съгласно Наредбата за приобщаващо образование, представя своята дейност.
 

 
Моят роден град Плевен
изготвил:
Теодор  Нешев - 3.б клас

(презентация)
Моят роден град Плевен
изготвил: 
Габриела Стойчева - 3.б клас

(презентация)
Моят роден град Плевен
изготвил:
Дарина Стоянова - 3.б клас

(презентация)

 

 

 

 

  

 

 

 

Моят роден град Плевен
изготвил: 
Дария Маринова - 3.б клас

(презентация)
Моят роден град Плевен
изготвил: 
Калоян Иванов - 3.б клас

(презентация)
Моят роден град Плевен
изготвил: 
Калоян Цветанов - 3.б клас

(презентация)

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Моят роден град Плевен
изготвил:
Никола Пламенов - 3.б клас

(презентация)
Моят роден град Плевен
изготвил: 
Николай Георгиев - 3.б клас

(презентация)
Моят роден град Плевен
изготвил: 
Пламена Кръстева - 3.б клас

(презентация)

 

 

 

 

 

 

 

 

Моят роден град Плевен
изготвил: 
Теа Петкова - 3.б клас

(презентация)

        В навечерието на 3 март – нашия национален празник, седмокласниците от ОУ „Валери Петров” представиха екипната си работа по класове, посветена на Алековите пътеписи. Децата имаха за задача да представят България на световно изложение, като организират свои павилиони, връщайки се 130 години назад, когато в Чикаго се провежда Колумбовото изложение, а Щастливеца го посещава и ни завещава своите впечатления в пътеписа „До Чикаго и назад”.

       Първото, което би впечатлило чуждестранните гости, са родните кулинарни изкушения. В павилионите на всички седми класове изкусително бяха подредени баници, питки, лучник, кисело, мляко, домашна халва, домашно сирене и кашкавал, мед – все вкусотии, обичани от всички поколения, носещи отпечатъка на неуморен труд и любов към земята. Алековият герой – г. Шопов, с вдъхновение разказва на американците за нашата родина, посочвайки им на картата Розовата долина. Също като него в този „земен рай” ни пренесоха момичетата от 7.г клас, които ни разказаха за отглеждането на рози и продуктите, произвеждани от тях. Всички усетихме магичния аромат на розова вода и розово масло – така ценено от световните козметични гиганти. Насладихме се на увлекателния разказ на Станислава от 7.б клас, която ни покани на разходка из българските градове в края на 19. век. Любомир от 7.а клас показа своите впечатляващи познания за северняшката носия, а всички участници в изложението бяха облечени с традиционни български носии. Учениците от 7. в клас насочиха вниманието  на гостите си върху българските фолклорни традиции и развитието на българската литература. Петко артистично прочете Ботевото „Майце си”, отдавайки почит на гениалния български поет. Посетители на изложенията бяха учители и служители на училището, а във всички класове заниманията приключиха типично по нашенски – с хоро.

       Разнообразните дейности на децата ни показаха категорично, че България може да е географски малка, но е с необятни други възможности – богато фолклорно наследство, красива природа, научни и спортни постижения, исторически личности, чиито подвизи и саможертва  ни  карат да настръхнем, а сълзите да напират в очите ни, защото, да – гордост е да си българин! Посланието в края на всеки час беше, че е хубаво човек да пътува, Алеко ни го е показал, но трябва винаги да се връщаме тук, в България. И никога не трябва да забравяме корена си, предците си, заветите им, майчиния си език, защото това са кръвните връзки с космоса на родното пространство.

        Честит празник, българи!

Трети март (видео)

Ден на Освобождението на България (видео)

В навечерието на 3 март - Освобождението на България, учениците от I "Б" клас посетиха Мавзолея - костница "Св. Георги Победоносец". С кратка беседа се запознаха с историята на Мавзолея.

В знак на признателност към всички, отдали живота си за свободата на България те поднесоха цветя пред Вечния огън.

Честит празник! 

Трети март
(видео)
Паметникът Шипка
(видео)

     

 

         На 25.02.2023г. в ОУ "Валери Петров", гр. Плевен се проведе училищният кръг на тринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee и Spelling Bee Junior. Във възрастовата група пети-седми клас се състезаваха 23 ученици, които показаха отлична подготовка и състезателен дух. Училищният шампион в Spelling Bee – Диана Златева, спечели в оспорвана надпревара от 16 кръга, като спелува правилно думата syrup и победи Далия Йорданова, която остана на второ място. И двете ученички са от 6.в клас и ще продължат участието си в регионалния кръг на състезанието Spelling Bee, което ще се проведе на 25 март, 2023 г. Най-добрите ученици ще участват в националния финал на 22 април в София, където ще се определи Spelling Bee шампионът на България.

         Малките пчелички от 2 до 4 клас по нищо не отстъпваха на по-големите. В надпреварата се включиха 18 деца, усмихнати, упорити и любознателни. След 31 кръга Spelling Bee Junior, първото място спечели Теа Цветанова с думата upset, а второто място – Борис Николаев Пенчев. И двамата ученици са от 3.в клас. Те ще се състезават на 26 март с училищните победители от региона.

          Tази година участниците в състезанията имат възможност да се включат в съпътстваща кампания. Надсловът ѝ е BEE active, с което организаторите насърчават учениците да бъдат физически активни като пчелите. Да се разхождат, движат, играят, бягат, което ще ги направи по-здрави и ще допринесе за самочувствието им и доброто настроение.

            Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие - КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката. DHL са наш логистичен партньор, като доставят безвъзмездно наградите за всички участници в състезанието.

  Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee.bg и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/bulgarianenglishspellingbee

Search