На 29.XI.2022г. в V A“ клас гостува г-жа Айнур Талип - старша медицинска сестра на Първо отделение по анестезиология и интензивни грижи, Клиника по анестезиология и интензивно лечение  в УМБАЛ „ Георги Странски“ гр. Плевен и родител на ученичка от класа. Тя проведе лекция на тема: Здравословни навици. Здравно образование. С помощта на презентация и видео материали  представи информация, свързана с микробите - къде се срещат, как се разпространяват и как можем да се предпазим от тях. Нагледно показа правилно миене на ръцете. Внимание обърна на хепатит “А“( известен и като болестта на мръсните ръце), както и на здравословното хранене. Повечето ученици в класа си имат домашни любимци, затова г-жа Талип ги информира какви болести могат да пренасят техните животни и как могат да избегнат заразяване.

Previous Next

      Учениците от IVв клас на ОУ „Валери Петров“ посетиха откритата  изложбата "Авиационни делници", посветена на 110 години от създаването на Българската бойна авиация и на 65-та годишнина от основаването на Българското астронавтическо дружество (БАД). Експозицията е разположена в Центъра за работа с деца и включва 21 фототабла с включени над 50 снимки на пет от водещите български авиационни фотографи. 

      Разгледаха снимките на капитан инж. Иван Дончев, капитан инж. Димо Вичев, лейтенант инж. Михаил Йорданов, Огнян Стефанов и о.р. подп. инж. Николай Димов, които представят ежедневието на българските военни авиатори.

      Срещнаха се с капитан Иван Дончев – авиофотограф и самолетен техник към ВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия. Той разказа на учениците за професията и хобито си. Запленени от фотографиите, учениците задаваха много въпроси като: Какви са предимствата на тази професия?; Колко време се учи за пилот?; Какви качества са необходими за да станеш пилот?; Кое е по-трудно излитането или кацането?; Кой е най-тежкият двигател? И още много въпроси, на които капитан Дончев отговаряше подробно и с удоволствие. Учениците бяха поканени на Деня на отворените врати във ВВУ „Георги Бенковски“, който се провежда всяка година на 01 юни, където ще могат отблизо да разгледат самолетите и пилотските кабини.

      Тринадесетото състезание по творческо писане на английски език се проведе на 22 ноември 2022 г. в ОУ „Валери Петров“. Тази година 24 ученици от 6-ти и 7-ти клас, имаха възможността да мислят творчески, пишат и се забавляват на английски език.

     Учениците избраха и писаха по една от трите теми, предложени от организаторите за съответния клас. Нямаха право да правят справки в интернет, както и да ползват речници, записки, разговори в чат и други помощни средства и материали.

   Оценяването ще се проведе в два кръга през месец януари 2023. от експерти в различни области: писатели, финансови експерти, университетски преподаватели, учители. Най-добрите 16 работи от всяка възрастова група, подбрани в първото оценяване, ще се класират за националния финал. Национално жури ще обяви класиралите се на първо, второ и трето място във всяка възрастова категория на 30 януари 2023. Всички участници получават грамоти за участие, класиралите се за втория кръг на оценяване и победителите - грамоти и награди.

      Bulgarian Creative Writing Competition е състезание, което провокира българските ученици да използват въображението си и развива уменията им за творческо писане на английски език. Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПЛЮС” и се осъществява в партньорство с  Посолството на САЩ, Американският университет и издателство Express Publishing.

      Повече информация за състезанието ще намерите на www.creativewriting-bg.com и на ФБ страницата на състезанието
https://www.facebook.com/BulgarianCreativeWritingCompetition?ref=hl

 

          В направление: „Добри иновативни практики в училище“ по НП „Иновации в действие“ учениците от 6-те класове при ОУ „Валери Петров“ под ръководството на старши учител Емилия Русанова представиха проекта „Что за прелесть эти сказки“. Проектът е споделен в групата на учителите от ОУ „Валери Петров“, съгласно План за вътрешноинституционална квалификация за 2022/2023 година.

       „Что за прелесть эти сказки“ премина през три етапа. Всеки клас работи по конкретно поставена задача. Под формата на презентации учениците се запознаха с живота и творчеството на поета и приказната страна Лукоморие. Отражение на наученото представлява изложбата „Рисунки по любимым сказкам А.С.Пушкина“. Приказните герои гостуваха на шестокласниците, а те им помогнаха да намерят своите приказки. За финал на интересния и полезен проект учениците имаха възможност да тестват и приложат своите знания в забавна викторина. Приказният герой Кот ученый ръководи пътешествието от станция „Сказочная“, където участниците на руски език отговаряха на въпроси по Пушкиновите приказки. Завидни знания демонстрираха и на видеотеста към приказката „Сказка о рыбаке и рыбке“- тестови задания с избираем отговор. Доволен Кот ученый им пожела да участват в такива проекти, да се развиват, да бъдат креативни, да популяризират изучаването на чужди езици. В образа на приказния герой се включи и блестящо се представи бивша наша ученичка Радостина Колева /в момента 10 клас в езикова гимназия/, с което се осъществи приемственост в различните училища.

От 21 до 25 ноември ОУ „Валери Петров“ – Плевен бе домакин на среща по проект Еразъм + Projet 2020-1-IT02-KA229-079271. Гостите – учениците и учителите от пет европейски държави – Франция, Италия, Румъния, Гърция, Португалия се включиха в разнообразни дейности, подготвени от домакините по темата „Вода и въздух“. Всеки екип представи как се опазва чистотата на въздуха и водата в неговия регион и страна. По групи създадоха макети от природна материали в арт ателиета. Приветстваха направените от втори, трети и четвърти клас модели на дрехи от рециклирани материали.

На 22 ноември посетиха Общински център за извънучилищни дейности в с. Байкал, община Долна Митрополия, където под ръководството на г-н Иво Джокин поставиха къщички и хранилки за птици, измериха височина на дървета и определиха видовете облаци чрез приложението GLOBE Observer. На брега на река Дунав сами извършиха анализ на водата с мобилни полеви лаборатории, наблюдение с бинокли и далекоглед, запознаха се и с флората и фауната на Дунав. Измериха и чистотата на въздуха в хидрометеорологичната станция на Националния институт по метеорология и хидрология, филиал Плевен.

Последният ден участниците имаха за задача да се запознаят с институциите, които отговарят за опазване на околната среда. Срещата се проведе в залите на експозиция „Природа“ на Регионален исторически музей – Плевен. За активната си работа по тази важна за планетата тема бяха приветствани от г-жа Даниела Бачовска – началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в Регионален инспекторат по образование, Плевен. Весела Комаревска – главен експерт в Басейнова дирекция „Дунавски район“,  насърчи участниците да помогнат за пестенето и опазването на водата от замърсяване, а инж. Радослав Илиев – директор на дирекция „Контрол и превантивна дейност“ в РИОСВ насочи вниманието към мерките за опазването на атмосферния въздух.

ОУ „Валери Петров“ – Плевен бе домакин на среща по проект Еразъм+. подробности в информационния сайт plevenzapleven.bg

Search