Основно училище „Валери Петров“ – Плевен бе домакин на мобилност за сътрудничество и обмяна на добри практики по Националната програма „Иновации в действие“ 2020-2021 учебна година. Със заповед на министъра на образованието училището е включено в списъка на иновативните училища поради успешното прилагане на съвременни методи на работа с учениците.


       Двудневната среща се проведе в две институции, с които училището се гордее, че работи в дългогодишно сътрудничество – Регионален исторически музей – Плевен и Регионална библиотека „Христо Смирненски“. Гостите – училищни екипи от 137 СУ „Ангел Кънчев“ – София и ОУ „СВ. СВ. Кирил и Методий“ – Ботевград бяха посрещнати в музея с виртуална детска феерия с откъси от творчеството на патрона на училището – домакин Валери Петров в изпълнение на ученици от пети клас и музикален поздрав от четвъртокласниците от ВГ „Дъга“. Прилагането на иновацията „Въпрос на деня“ в часовете по български език, човек и природа, занимания по интереси, руски език, информационни технологии представиха учителите А. Илиева, А. Огнянова, М. Георгиева, В. Златева, Г. Маринова, Е. Русанова, Г. Маринова, Св. Стаева-Иванова. Своят опит в еTwinning проекти и работа с образователни платформи споделиха колегите от Ботевград и София. Във видеоконферентна връзка се включи и Майкъл Херменсон – шведски учител, който е създател на иновативния метод на преподаване Grej of the day. Той разказа за предизвикателството да бъде учител на „труден клас“. Вдъхнови учителите да търсят път към сърцето на всяко дете, за да го мотивират да даде най-доброто от себе си. В съвместни уъркшопове „Забавно програмиране с Финч“ и „Mind designer“ учениците обмениха умения в програмиране с роботчетата FINCH и Mind designer. Направиха виртуален тур на Плевен и Обзор в съвременността с Tour Builder. Съвместно с музейните специалисти се отправиха и „По следите на миналото“. Пътешествието включваше предизвикателства пред отборите – откриване на интересни експонати от различните експозиционни зали. Посещението постави началото на нови приятелства и планове за съвместни образователни събития между трите училища.

 

 

ОУ „Валери Петров“ бе домакин на мобилност за сътрудничество и обмяна на добри практики.  подробности в информационния сайт plevenzapleven.bg

     Традиционно месец април е най-вълнуващ за първокласниците. Това е месецът, в който се празнува един вълнуващ ден – Празникът на буквите. Този ден не присъства в календара, но той идва с песента на птиците и пъстрите пролетни цветя. След месеци труд, упоритост и много прочетени и изписани страници, малките първокласници на ОУ „Валери Петров“ с удовлетворение заявиха, че могат да четат и пишат.

     С песни, стихотворения, драматизации и игри децата от IА, IБ и IВ клас символично се сбогуваха със своя първи учебник Буквара. Празникът във всеки клас бе пъстър калейдоскоп от вълнуващи изпълнения, посветени на създателите на славянската писменост Св. Св. Кирил и Методий, знанието, книгите, приятелството, родината. В забавни игри първокласниците демонстрираха своите знания и с гордост заявиха: „Вече сме грамотни!“.

      1. а клас  https://www.youtube.com/watch?v=Z7y5jemf1Us

      1. б клас  https://drive.google.com/file/d/12T9LNHfmOkHKVEWpkhS76hMMGDy55Pr0/view?usp=sharing

      1. в клас  https://www.youtube.com/watch?v=3_S1jn6-o-8

 

      Учениците от 4.б и 4.в клас от ОУ „Валери Петров“ се включиха в честването на 9 май - Ден на Европа. Те създадоха експозиция от постери, чрез които запознаха съучениците си с европейските държави, правата и задълженията на гражданите на общността, единната валута, европейски институции и др. Организираха флашмоб, чрез който отбелязаха този знаменателен ден,  обединяващ в сърцата на хората два важни момента от историята на континента - победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.


         Основно училище „Валери Петров“ е удостоено с първа награда в конкурс, обявен от РЗИ – Плевен, за идейни проекти за дейности по превенция на нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

          Учениците от четвърти, пети и шести клас се включиха с ентусиазъм в забавни и атрактивни инициативи, уроци, спортни събития - като по този начин бе провокиран техния интерес към балансираното хранене и активния начин на живот. Те създадоха лого на проекта, отбелязаха с експозиция от постери Световния ден на диабета, участваха в музикален Парад на плодовете, редиха здравословно меню. Показаха знания в открити уроци, проведени от учителите Стела Кузманова, Цветанка Берова, Светлана Стаева и Мариана Кулева. Подредиха кулинарна изложба от здравословни ястия „В кухнята на Витаминчо“, изработиха брошури и клипове „Здравословно хранене“, „Защо трябва да спортуваме“.

        Поради епидемиологичната обстановка, работата по проекта продължи в ОРЕС. Създаден бе сайт за популяризиране на здравословния начин на живот - Здравен калейдоскоп https://zdravenkaleidoskop.wordpress.com/  Сайтът се обогатява с материали, свързани с хранителния режим и равнището на физическа активност, предоставени от учениците.

 

 

 


ОУ "Валери Петров" с първа награда в конкурс на РЗИ - Плевен. подробности в информационния сайт pleven.urte.bg

ОУ "Валери Петров" - Плевен е с първа награда в здравен конкурс. подробности в информационния сайт plevenzapleven.bg

 

©2021 ОУ •Валери Петров•. Всички права запазени.

Search