Скъпи приятели,

     На 23 март излезе втори брой на списание „НОВА ПЧЕЛИЦА“. Разгърнете сладкодумните му страници и се насладете на творчеството на вашите съученици, на интересните теми, пътешествия и приключения, в които ви предлагат да се впуснете заедно.

        На 19 март 2021г. на открита сцена в ОУ „Валери Петров“ децата от Вокална група „Дъга“ с ръководител Деница Горанова представиха пиесата „Цветята на малката Ида“ по Х. К. Андерсен. Малките артисти поздравяват своите съученици, учители и родители с настъпващата пролет и им пожелават да са здрави, щастливи и усмихнати като цветята през пролетта!

     Събитието бе част от работата на IВ клас с класен ръководител г-жа Анелия Илиева в eTwinning проекта „A journey through the water“ /Пътуване чрез водата/ и бе организирано от партньорите от училището в град Комо и асоциация Proteus. В едночасова среща се включиха партньорите от Полша, Хърватска, Румъния, Словения, Северна Македония, Гърция, Армения, Турция, Италия и България. По време на срещата учениците станаха свидетели на работата на подводен биолог, който се потопи в езерото Комо и чрез аудио и видео връзка разкриваше света, който се крие под водата. Акцент на събитието бе значението на прясната вода за живота на Земята. Изтъкната бе ролята на езерото Комо, като едно от най-големите в Италия, за поддържането на голяма екосистема от растителен и животински свят. Изключително интересна бе срещата с речен омар на дъното на езерото. Учениците бяха впечатлени и от подводната статуя на Христос, която символизира връзката на хората с езерото. Тя е репродукция на творбата на Гаудо Галети, която е висока 2м и е монтирана под водата при Портофино през 1954 г.

Кратко видео с избрани моменти от събитието:

https://www.youtube.com/watch?v=tl9nY4vtVpo


     На 22 март посрещаме Първа пролет! Природата се събужда за нов живот и разцъфтява с различни багри и форми - свежа зелена трева, бели кокичета и разноцветни минзухари подават главата си и ни радват с уханието и красотата си. Вдъхновени от промяната в природата, учениците от трети клас са илюстрирали и подредили във фоайето на училище експозиция от рисунки, с която пожелават на всички свои съученици да бъдат здрави и жизнерадостни.

 

https://www.calameo.com/read/00381596045ea3475f7ea

     Във връзка със Световния ден на водата – 22 март учениците от ОУ "Валери Петров" с ръководители: Стела Кузманова - старши учител, Мариана Кулева - главен учител  и Светлана Стаева - старши учител  работят по темата за опазване чистотата на водата. Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. 

    В стихове, рисунки, колажи учениците потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата. Използвайки съвременните технологии, за да достигнат до повече свои връстници, чрез интерактивна стена те представят идеята, че всеки може да предприеме действия, свързани с използването на водата, за да повлияе върху изменението на климата. Призовават да се направи една лесна стъпка, която ще доведе до голяма промяна: „Не разхищавайте водата“.

 

https://padlet.com/tani4kka/bu51ttmd8zr28tdd

©2021 ОУ •Валери Петров•. Всички права запазени.

Search