В периода 1 – 3.06. 2022 г. като иновативно училище ОУ „Валери Петров“ е домакин на среща по Национална програма „Иновации в действие“. В срещата участват партньорски екипи /учители и ученици/ от ОУ „проф. Марин Дринов“, гр. Панагюрище, ОУ„ Любен Каравелов“, гр. Русе и ОУ “В. Левски“, с. Бойница, обл. Видин. Целта на срещата е обмен на иновативни и добри практики, стимулиращи активното учене и откривателство, широкото използване на възможностите на информационните технологии и роботиката в обучението.

През първия работен ден от срещата екипът на ОУ „Валери Петров“, гр. Плевен посрещна представителите на партньорските училища на територията на Регионален исторически музей, гр. Плевен. За добре дошли гостите бяха приветствани от директора на ОУ „Валери Петров“ г-жа Ирен Димитрова и поздравени с емоционална програма от талантливи ученици на училището домакин. Работната среща продължи с приключенска образователна игра за учениците от четирите училища в двора на музея, а учителите споделиха успешни педагогически практики, идеи и подходи от работата по Национална програма „Иновации в действие“.

През втория ден на срещата работата продължи в ОУ „Валери Петров“. За учениците бяха организирани работни ателиета с учители от училището домакин. В същото време техните преподаватели обсъждаха потребностите на съвременните деца от общуване, самоизразяване, свобода и творчество и как учителите да предложат подходи и практики, които да ги въвлекат в учебен процес, който да ги мотивира и ангажира. Обучение, центрирано към ученика и формиране на компетентности, насочени към бъдещето, бяха основните цели на представените успешни практики за включване на роботиката в обучението на най-малките ученици и възможностите на облачните технологии за организиране и оптимизиране на учебния процес.

Съвместната работа на училищата партньори продължава. Националната програма „Иновации в действие“ предоставя възможност на учители и ученици от различни училища и населени места в България да споделят добри практики, да обсъждат проблеми и решения, свързани с обучението, да споделят своите успехи и удовлетвореност с цел повишаване на мотивацията, съзнателното и творческо участие на учениците в образователно-възпитателния процес, повишаване на резултатите и превръщане на училището в желана територия.

 Обмяна на добри практики в ОУ „Валери Петров“. подробности в информационния сайт plevenzapleven.bg

        На 27 май 2022г. учениците от 2.б и 3.в клас при ОУ „Валери Петров“ участваха в Двуезичен театрален празник „Приключения, забавления и чудеса с героите на Астрид Линдгрен“, посветен на 115 години от рождението на шведската писателка. Празникът бе организиран от РБ „Христо Смирненски“ по Проект „Библиотеките като образователна среда“  с партньор ОУ „Валери Петров“.

        Учениците се запознаха с живота и творчеството на великата шведска писателка, създала 84 детски романа. Второкласниците драматизираха откъс от „Емил от Льонеберя“, а третокласниците представиха „Пипи на училище“ на български език и „Лота създава бъркотия“ на английски език. Забавната история със супника, в който Емил напъхва главата си, интересната и весела Пипи като ученичка, своенравната и шумна Лота създадоха весело настроение и емоции на всички присъстващи. Гости на тържеството бяха и малките ученици от 1.в клас. 

      На 14.05.2022г. се проведе поредното издание на детския футболен турнир, купа „Плевен“. Събитието бе проведено на спортен комплекс „Балона“. Участие в него взеха шест  училища от град Плевен. Нашите ученици се представиха на високо ниво и постигнаха три категорични победи над своите съперници. С това те спечелиха купата за първо място на турнира.

         За най-техничен състезател на турнира, бе определен Михаил Младенов. Приза за голмайстор грабна Ивайло Начков. 

         На  28 и 29 април 2022 г. Емилия Русанова – страши учител руски език и Тихомир Петков – учител по история участваха в Регионален форум по Национална програма „Иновации в действие“, организиран от РУО Ловеч и СУ „Васил Левски“ – Троян. В направление: „Добри иновативни практики в училище“ те представиха иновативните методи на преподаване, с които ОУ „Валери Петров“ е вписано в списъка на иновативните училища. Съвременните технологии на преподаване, прилагани в уроците по руски език, история, човекът и обществото, човекът и природата, информационни технологии и др. учебни предмети отразяват основните идеи, залегнали в стратегията на училището: развитие на училището чрез оптимизиране и иновиране на технологиите, методите, средствата и организацията на дейностите в съответствие с приоритетите на образованието в Република България и принципите на общото европейско образователно пространство.

       На 28 април 2022г. д-р Райчева, майка на първокласника Момчил Филипов,  проведе с учениците от 1.б клас беседа за здравословното хранене като ключ към доброто здраве и успехите в училище. От презентацията учениците научиха повече за това кое хранене се нарича здравословно и как да се хранят балансирано. Обсъдиха заедно с лектора практически препоръки за здравословно и балансирано хранене, като споделиха своя хранителен режим и разсъждаваха доколко той е здравословен, какво в него трябва да променят. Изключително интересно и много по-въздействащо за учениците е, когато говорят по тези теми не само със своя класен ръководител, но и с медицински специалисти, споделят учителите на класа Мария Илиева и Милена Георгиева.

Search