По НП "Иновации в действие" учениците от 6-те класове при ОУ "Валери Петров" под ръководството на старши учител Емилия Русанова представиха проекта "Волшебные слова"/21.11.23г/. Проектът дава възможност в забавна форма да се преговори и обобщи изучената лексика на тема „Вежливость“. Шестокласниците си припомниха кои са „Вежливите думички“, защо са нужни и как чрез тях се променя нашата реч. Проектът помогна на учениците да се запознаят с Правилата на вежливото поведение и отношение един към друг. Предварителната подготовка изискваше от участниците да потърсят информация за историята и появата на вълшебните думи в руския език. Научиха и рецитираха на руски стихове за вежливостта. Участваха в игрите „Вставь волшебное слово“ и „Вежливо-невежливо“. В хода на проекта беше оформена изложба от рисунки и табла на тема "Волшебные слова в моем искусстве". Приложената иновативна технология за усвояване на лексика по руски език с рисуване е ефективна и дава положителни резултати. Третият етап на проекта премина под формата на урок-беседа. Учениците имаха възможност да приложат своите знания в упражнения и забавни игри, ръководени от приказната Малка Фея.

Проектът “Волшебные слова“ насърчава и развива навиците за правилното използване на вълшебните думи и добрите дела в ежедневието.

            На 22 ноември на сцената на Центъра за работа с деца  в град Плевен учениците от вокална група „Дъга“,  от  Iв, IIа, IIIа,  IIIв и  V клас от ОУ „Валери Петров“ сътвориха Празник на поезията, музиката и изобразителното изкуство, посветен на петгодишнини на известни българи, които с гордост и уважение отбелязваме през 2023 г. - 100 години от рождението на Петър Ступел; 90 години от рождението на Борис Карадимчев; 110 години от рождението на Асен Босев; 130 години от рождението на Елисавета Багряна и 120 години от рождението на Златю Бояджиев.

           България! Любима тема в творчеството на всеки родолюбец – поет, художник, композитор!

          Едни от най-хубавите песни за България са дело на композиторите Петър Ступел и Борис Карадимчев, чиято музика  кара да оживее всяко стихотворение. Празникът започна с любимата и неостаряваща детска песен „Зайченцето бяло“ и завърши със „Сънчо“, с който заспиваше години наред всяко българско дете.

          Вълшебното слово на Елисавета Багряна, написала едни от най-красивите думи за България, незабравимите стихове за най-малките на Асен Босев оживяха на сцената под звуците на вечните песни на Борис Карадимчев и вдъхновяващите  картини на неповторимия Златю Бояджиев.

      С прекрасните си изпълнения на този празничен ден нашите ученици ни показаха как децата по Земята правят чудеса - тъмнината разпиляват, красота навред създават и раздават светлина. Затова са нужни няколко детски усмивки, извикани от приятелство, добра дума, прегръдка, весел детски стих и песен.

       Учениците от 5.а клас проведоха часа на класа на тема "как се изразявам?" в уникална обстановка в Творителница О'Писменехъ. Петокласниците направиха забавно пътешествие във времето и се запознаха с древни цивилизации. Проследиха появата и развитието на писмеността от древността до наши дни.

Previous Next

      Художествена галерия „Илия Бешков“ организирано беше посетена от учениците от 2.а, 2.б и 3.б клас. Те разгледаха Юбилейната експозиция на Страхил Найденов, Есенния салон на плевенските художници, а от постоянната експозиция акцентът бе Илия Бешков.

       По интересен и вълнуващ начин - чрез филм, учениците се запознаха с живота и творчеството на бележития художник.

       В часовете по родинознание учениците от 2.а клас влязоха в ролята на екскурзоводи. Представиха различни природни и културни забележителности в родното селище Плевен, разказаха интересни факти и мотивираха "туристите" защо да посетят точно тези места.
 

Search