На 28.03.2024 г. първокласниците от 1.Б клас тържествено отбелязаха един дългоочакван празник, който не е в календара, но всеки човек помни като едно от най-вълнуващите събития в живота си. През месеци на упорит труд, водени от своите учители и подкрепяни от родителите си, малките ученици овладяха тайните на буквите и вече могат гордо да заявят: “Аз чета и пиша!“.

            Първокласниците изразиха радостта си, че вече са грамотни, с песни и стихове за азбуката, букварчето, читанката и своите нови приятели – книгите. Прочетоха и отгатнаха интересни гатанки. Малките рицари се заклеха, че ще продължават да четат и да мечтаят, ще бъдат верни приятели, ще живеят в мир и разбирателство и уверено ще крачат по пътя на знанието.

          Г-жа Таня Илиева, директор на ОУ “Валери Петров“, поздрави първокласниците за постигнатия успех, пожела им да продължават да се трудят все така упорито и благодари на родителите за доверието, гласувано на екипа на училището.

         Като награда за положените усилия, децата получиха медал „Вече съм грамотен“ и своя първи Читателски дневник. Макар и с известно притеснение, те все пак приеха предизвикателството да попълнят всичките му страници до края на учебната година.

              И като на всеки хубав празник, накрая имаше вкусни изненади, подготвени от родителите!


           Г-ца Елизабет Захариева - ученичка от 11 клас в ПГПЧЕ „Димитър Димов“, бивша възпитаничка на ОУ “Валери Петров“ и финалист в „Гласът на България“, беше гост в 6.а клас. Темата на часа беше „Предимствата от изучаването на чужди езици“. Учениците с вълнение слушаха за професионалното развитие, пътуванията, наградите и участията на г-ца Захариева. Тя сподели, че е голямо предимство да владееш различни езици. Елизабет говори английски и руски, изучава френски и италиански език. Момичетата от класа се впечатлиха най-вече, че се среща и работи с различни музикални артисти, а момчетата - от осемгодишното ѝ членство във Фондация „Димитър Бербатов“. В края на срещата учениците се насладиха на таланта на Елизабет, която им поднесе букет от изпълнения на различни езици и стилове.

                На 27.03.24 г. се проведе един от най-важните празници за I „в“ клас – „Празникът на буквите“.

               Първокласниците рецитираха стихове посветени на българската азбука – „На Кирил и Методий“, „Звуци и букви“, „Обич към книгата“ пред своите родители. Изпълниха и песните „Буквички“, „Първокласно“, „ Вече мога да чета“ и „Златни букви“. Мари Халваджиян се представи с впечатляваща хореография на фона на звуците от мюзикъла „Annie“, а Мариела Димитрова изпълни гимнастическо съчетание, което спря дъха на публиката. Два комедийни скеча разсмяха публиката до сълзи с хумор, сатира и забава. За финал момичетата закриха тържеството с право българско хоро, облечени в прелестни носии под съпровода на песента „Боряно, Борянке“ в изпълнение на момчетата. Всеки първокласник получи Грамота в знак на това, че вече е грамотен.


      29 март 2024 г. беше много важен ден за учениците от 1.а клас - тогава се проведе тържеството „Вече сме грамотни“. Децата се сбогуваха с Букварчето и посрещнаха Читанката. След месеци на усилен труд, упоритост, много прочетени и изписани страници, те гордо заявиха, че вече могат да четат и пишат.

         Гости на празника бяха г-жа Таня Илиева - директор на ОУ “Валери Петров“ и родителите на първокласниците.

        Първокласниците получиха книжки и грамоти за положения труд.

            На 22 март учениците от I „а“ клас посетиха Регионална библиотека „Христо Смирненски“ по програма „Да сдружим детето с книгата“.

          Първокласните участваха в интерактивни занимания „Вече съм грамотен“, в играта „Математическо пътешествие“. Отговаряха на въпроси от викторина „Познавате ли приказките?“. Запознаха се с приказката „Читателският клуб на Зайко“. Посетиха зала Книгозаемане.

            Учениците получиха своите първи читателски карти от библиотеката.

Search