ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

     В седмицата преди празника на Баба Марта учениците от II "а" клас посетиха "Работилница за мартенички" в Регионален Исторически Музей - гр. Плевен. Изработиха красиви мартеници от бяла и червена прежда и вълна.

     На Първи март представиха тържество с фолклорен сюжет "На мегдана" пред учениците от II "б" и II "в" клас, а по-късно и пред своите родители. Зрителите искрено се забавляваха с младите "моми и ергени", облечени в български национални носии, които се надпяваха и надиграваха под звуците на Шопска ръченица и Дайчово хоро. Учениците изненадаха своите родители, като им подариха ръчно изработените от тях мартеници в края на тържеството.

     С "Бабомартенска приказка" от Мая Дългъчева започна празникът на Баба Марта за артистите от II "в" клас на сцената на Регионална библиотека "Хр. Смирненски", гр. Плевен. С много настроение, песни и танци Пижо и Пенда, Баба Марта, Пролетта, Щърко, Меца и Мечо разказаха на учениците от I "в" клас невероятната история на създаването на мартеничките. В края на представлението второкласниците зарадваха първокласниците с картички и мартенички, които сами бяха изработили.

     Благодарим на нашите приятели от Детски отдел на РБ "Хр. Смирненски", които посрещнаха всяко дете с мартеничка, усмивка и много пролетно настроение!

Search