На 18.03.2019 г. в зала Игротека на РБ „Христо Смирненски” се проведоха две занимания „Забавно програмиране с роботчетата Finch” с ученици трети клас  ОУ „Валери Петров”. 

            

     Петте роботчета Finch са дарени на библиотеката от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки”. Роботите са лесни за навигация - те могат да се движат, да рисуват, сменят цветовете си и издават звуци. Предназначени са да подпомагат овладяването на различни езици за програмиране при обучението по компютърно моделиране и информатика. Работата с тях развива логическото и стратегическо мислене, въображението и компютърните умения на децата.

     С кратка презентация учениците се запознаха как да работят с Finch по програма Snap. Децата сами моделираха програми: за движение на Finch – напред, назад, наляво и надясно; да променя цвета си и да възпроизвежда звуци. 

     Забавното програмиране с Finch провокира интереса им да тренират мисленето си и да усвояват умения по програмиране.

Previous Next

През последната седмица от месец ноември учениците от ОУ ”Валери Петров” отбелязаха 105-годишнината от рождението на българския поет и приятел на децата Асен Босев.

Учениците от III а, III б и III в клас подготвиха драматизации по най-известните произведения на автора. III а клас се представи с произведението „Кирчо пред съда“, III б клас участва с „Ванко Забраванко“ и „Ще чета вечерта“, а III в клас - с   „Мимето“.  Учениците от II в клас, които наблюдаваха представлението, бяха впечатлени от забавните текстове и изразиха желание да се запознаят и с други произведения на Асен Босев.

Първокласниците също бяха приобщени към проявите, свързани с годишнината от рождението на Асен Босев . За тях учениците от II a клас подготвиха изразително четене по роли на любимите си детски стихотворения от автора.  Най-малките ученици искрено се забавляваха, запознавайки се с  хумористично представените герои: Ванко Забраванко, Панчо Повлеканчо, Данчо Мързеланчо, Цанко Цаката и др.

Занятията завършиха с част от веселите гатанки на Асен Босев.

Учениците от шестите и седмите класове на ОУ "Валери Петров" проведоха Анти СПИН кампания,  като изработиха колажи, презентации с информация за ХИВ вируса и болестта СПИН. Медицинската сестра Катя Дюлгерова проведе беседа с учениците, като използва различни ролеви игри. Тя запозна присъстващите с пътищата за предаване на болестта и начините за предпазване от нея. Учениците изработиха и раздадоха червени лентички, символизиращи съпричастността към болните от СПИН по света. Посланието, което отправиха учениците, бе : " Нека бъдем внимателни, защото всичко зависи от НАС....!"

Ученици от ОУ „Валери Петров” – Плевен организираха днес пъстър парад на хвърчилата. Участниците използваха благоприятния вятър, за да покажат майсторките си умения в управлението на оригинални и атрактивни модели хвърчила, които сами бяха сглобили по проект „Последвай живота“. Проектът е финансиран от Общински съвет по наркотични вещества и Община Плевен. Основната идея на проекта „Последвай живота” е популяризиране на здравословен и безрисков начин на живот, както и превенция на употребата на психоактивни вещества сред учениците. Той цели  развитие на индивидуални умения за по-добра комуникация, засилване на позитивните приятелски връзки и устояване на натиск за употреба. Превенцията се фокусира върху представянето и засилването на свързаността с училище посредством изграждане у учениците на усещане за идентичност и успешност. Включва  подкрепа на позитивните отношения с връстниците и коригиране на погрешни схващания.

Информационната кампания беше подкрепена от медицинските лица към училището – Ива Цветкова и Катя Дюлгерова, Илиан Илиев – психолог в ПИЦ и родители. Петокласниците и шестокласниците подредиха изложба от постери, представящи вредата от психоактивните вещества. Те раздадоха направените от тях брошури по темата. Представиха резултатите от работата в творческо ателие „Полет на слънчевото ято“. В цветния празник се включиха и учениците от четвърти клас. Те изработиха най-дългата рисунка, изобразяваща дейности, допринасящи за детското себеутвърждаване и развитие.

 

Search