20 март – Международен ден на приказката

      На 20 март гласовете на сладкодумците от цял свят ни връщат в магията на детството, на вълшебствата, на приказните истории, в неповторимия свят на принцеси, юнаци, змейове, самодиви и русалки. Възникнал в Швеция в началото на 90-те години на миналия век като ден на разказвачите на приказки, този много специален ден постепенно се разпространява и става по-известен като Международен ден на приказката.

          В празничния ден ученици от IIIа клас и техните учители г-жа Емилия Стоилова и г-жа Дунева отбелязаха Международния ден на приказката в съвместна инициатива с РБ “Христо Смирненски” - гр. Плевен.

          Третокласниците прочетоха български, индийски, гръцки, румънски, босненски, хърватски, френски, албански, руски и турски приказки, които представиха чрез специално подготвени литературни проекти.

          Акцент в презентирането на прочетените произведения бяха моралните послания от творбите, които оказва се, са идентични, независимо кой народ е създал приказката.

         Трудолюбието, смелостта, благородството, честността, скромността, състраданието, себеуважението и стремежът да постигаш целите са само част от непреходните човешки достойнства, които бяха спечелили възхищението и уважението на малките читатели.

          В съвременен и много забавен вариант третокласниците представиха приказката “Червената шапчица”.

          Празникът продължи със забавни литературни игри, в които учениците трябваше да се да докажат като вече опитни читатели.

Search