Previous Next

Авиационни делници

      Учениците от IVв клас на ОУ „Валери Петров“ посетиха откритата  изложбата "Авиационни делници", посветена на 110 години от създаването на Българската бойна авиация и на 65-та годишнина от основаването на Българското астронавтическо дружество (БАД). Експозицията е разположена в Центъра за работа с деца и включва 21 фототабла с включени над 50 снимки на пет от водещите български авиационни фотографи. 

      Разгледаха снимките на капитан инж. Иван Дончев, капитан инж. Димо Вичев, лейтенант инж. Михаил Йорданов, Огнян Стефанов и о.р. подп. инж. Николай Димов, които представят ежедневието на българските военни авиатори.

      Срещнаха се с капитан Иван Дончев – авиофотограф и самолетен техник към ВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия. Той разказа на учениците за професията и хобито си. Запленени от фотографиите, учениците задаваха много въпроси като: Какви са предимствата на тази професия?; Колко време се учи за пилот?; Какви качества са необходими за да станеш пилот?; Кое е по-трудно излитането или кацането?; Кой е най-тежкият двигател? И още много въпроси, на които капитан Дончев отговаряше подробно и с удоволствие. Учениците бяха поканени на Деня на отворените врати във ВВУ „Георги Бенковски“, който се провежда всяка година на 01 юни, където ще могат отблизо да разгледат самолетите и пилотските кабини.

Search