Previous Next

В навечерието на Деня на народните будители!

В Деня на народните будители се прославя делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на българската нация и нейния морал.

За да разтълкуват посланията на будната възрожденска мисъл, да отдадат почит и да съживят националното самочувствие, седмокласниците от ОУ „Валери Петров” в час по литература проведоха въображаемо интервю с Христо Ботев – поета на свободата. Децата стигнаха до извода, че докато има свобода, ще има стремеж и надежда. Докато има българи, посветили живота си на духовното израстване на нацията, съхраняващи историята ни, бранещи достойнствата на езика български, ще я има и будна България.

Успоредно в часовете по история и по български език учениците представиха презентации, с които запознаха съучениците си с делото на любими будители, рожби на различни епохи – Възраждане, следосвобожденска България, съвремие. В емоционална дискусия седмокласниците споделиха: „Днешните будители - има ги и в обезверените ни времена! Те не са публични личности, не ги гледаме по телевизията. Те са в училищата, сред нас, навсякъде. Трудно е да се назове един, защото те са много - учители, дарители, писатели, артисти, представители на различни благотворителни организации, журналисти. Това са съвременните будители. Те не са хайдути, нито революционери. Те са просветители, хора с добри сърца, които помагат за развитието на родината ни.”

Поклон пред българските будители! Нека не гасне в националната памет жаравата от образите на творци и крепители на българската вселена!

Честит празник, учители–будители!

Search