Будители има, ще ги има и утре!

       Учениците в ОУ „Валери Петров” изучават чужди езици от ранна възраст, подготвят се за отговорната задача да бъдат граждани на света. Но може ли човек без корен да посее зрънца другаде? Невъзможно е и шестокласниците доказаха, че за да си модерен съвременен човек, трябва първо да си горд с произхода си,  да познаваш предците си, чак след това можеш смело да впериш взор в новото и непознатото.

       Седмицата, предшестваща 1 ноември – Ден на народните будители, беше посветена на светлия нашенски празник. Всеки един от шестите класове определи свой  будител-патрон на класа, за който учениците подготвиха табла и мултимедийни презентации. Творците пък разсъждаваха на тема: ”Будителите вчера, днес и утре”.

      Макар и запленени от дигиталния свят, шестокласниците усетиха със сърцата си романтичното време на Българското възраждане. Време, в което борбата  е била не просто за физическо оцеляване, а за утвърждаване на българщината, борба за достъп до светско образование и създаване на родна култура. Епохата провокира въпроси, чиито отговори децата намериха в дискусия, след която осъзнаха мащабността на епохата, родила будителите наши – тези, заради които ни има. Лесно е, когато разполагаш със свобода и възможности, да си полезен на хората. Трудно е, когато единствената светлина в мрака на незнанието и зависимостта е пламъкът на родолюбивото сърце, будителската любов. В това се крие мощта на българите, дали ни просвещение, подарили ни свобода.

      „Будител” е родна думичка красива, а този духовен празник отбелязваме само ние, българите. Затова будители още има, ще ги има и утре!

Да се знае, да се помни,
че България е жива!
На будителите скромни
българинът китка свива.

Честит празник!

Search