Previous Next

1 ноември - Ден на народните будители

       Първият ден на ноември е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на българската нация и нейния морал.
       За да разтълкуват посланието на будителите, да им отдадат почит и да съживят делото им, шестокласниците и седмокласниците от ОУ „Валери Петров”, гр. Плевен,  проведоха дискусия на тема: „Будителите през Възраждането, Будителите днес”.
       Младите хора проведоха аргументиран диспут и стигнаха до извода, че възрожденската искра, запалена от будителите, разгаря огъня на познанието и у днешните млади българи.  Заветите на Вазов, Каравелов и всички именити възрожденци са актуални и днес.
       Учениците потвърдиха, че и нашето съвремие ражда и възпитава будители, че те са между нас, че ще ги има и утре.
       Сериозната дискусия бе освежена от песните, изпълнени от участниците във вокалната група към училището. Младите певци просветлиха  душите на присъстващите със светлина, която само изкуството може да сътвори.
       Докато учителите озаряват детските главици с искрата на познанието, докато има българи, прославящи културата и науката на България, ще има и Ден на Народните Будители!

Search