Previous Next

През последната седмица от месец ноември учениците от ОУ ”Валери Петров” отбелязаха 105-годишнината от рождението на българския поет и приятел на децата Асен Босев.

Учениците от III а, III б и III в клас подготвиха драматизации по най-известните произведения на автора. III а клас се представи с произведението „Кирчо пред съда“, III б клас участва с „Ванко Забраванко“ и „Ще чета вечерта“, а III в клас - с   „Мимето“.  Учениците от II в клас, които наблюдаваха представлението, бяха впечатлени от забавните текстове и изразиха желание да се запознаят и с други произведения на Асен Босев.

Първокласниците също бяха приобщени към проявите, свързани с годишнината от рождението на Асен Босев . За тях учениците от II a клас подготвиха изразително четене по роли на любимите си детски стихотворения от автора.  Най-малките ученици искрено се забавляваха, запознавайки се с  хумористично представените герои: Ванко Забраванко, Панчо Повлеканчо, Данчо Мързеланчо, Цанко Цаката и др.

Занятията завършиха с част от веселите гатанки на Асен Босев.

Учениците от шестите и седмите класове на ОУ "Валери Петров" проведоха Анти СПИН кампания,  като изработиха колажи, презентации с информация за ХИВ вируса и болестта СПИН. Медицинската сестра Катя Дюлгерова проведе беседа с учениците, като използва различни ролеви игри. Тя запозна присъстващите с пътищата за предаване на болестта и начините за предпазване от нея. Учениците изработиха и раздадоха червени лентички, символизиращи съпричастността към болните от СПИН по света. Посланието, което отправиха учениците, бе : " Нека бъдем внимателни, защото всичко зависи от НАС....!"

Ученици от ОУ „Валери Петров” – Плевен организираха днес пъстър парад на хвърчилата. Участниците използваха благоприятния вятър, за да покажат майсторките си умения в управлението на оригинални и атрактивни модели хвърчила, които сами бяха сглобили по проект „Последвай живота“. Проектът е финансиран от Общински съвет по наркотични вещества и Община Плевен. Основната идея на проекта „Последвай живота” е популяризиране на здравословен и безрисков начин на живот, както и превенция на употребата на психоактивни вещества сред учениците. Той цели  развитие на индивидуални умения за по-добра комуникация, засилване на позитивните приятелски връзки и устояване на натиск за употреба. Превенцията се фокусира върху представянето и засилването на свързаността с училище посредством изграждане у учениците на усещане за идентичност и успешност. Включва  подкрепа на позитивните отношения с връстниците и коригиране на погрешни схващания.

Информационната кампания беше подкрепена от медицинските лица към училището – Ива Цветкова и Катя Дюлгерова, Илиан Илиев – психолог в ПИЦ и родители. Петокласниците и шестокласниците подредиха изложба от постери, представящи вредата от психоактивните вещества. Те раздадоха направените от тях брошури по темата. Представиха резултатите от работата в творческо ателие „Полет на слънчевото ято“. В цветния празник се включиха и учениците от четвърти клас. Те изработиха най-дългата рисунка, изобразяваща дейности, допринасящи за детското себеутвърждаване и развитие.

 

На 1 ноември почитаме първоучителите, водачите на народа ни, създали у всички нас жажда за знания и  развитие! В ОУ“ Валери Петров“ отдадохме почитта и уважението си към онези наши будители, белязали с просперитет българската култура и образование, просвета и духовност! На 31.10.2018г интерактивен бинарен урок на тема "За будителите в музика, стих и ритъм" представиха З. Йорданова - учител по музика и Емилия Русанова - учител по физическо възпитание и спорт и класен ръководител на VA клас, с ученици от IIIВ и VА клас. Децата бяха разделени на три отбора под надслова „За всяко добро същество да застане поне още едно“. Във всеки отбор участваха както ученици от трети, така и от пети  клас. Всеки отбор имаше за задача да разпознае зададената му песен, ритъма й, както и да покаже как се танцува. Марина Йорданова и Моника Бетова, ученички от VА клас, рецитираха свои стихове, посветени на България. Урокът приключи в песента на Емил Димитров „Моя страна, моя България“. Шестокласниците  заедно с група от седми клас посветиха един различен  час на Деня на народните будители. Той премина под мотото „ Да съхраним българския дух“. Децата, водещи, бяха подготвили   различни интерактивни игри, а други рецитираха откъси от различни литературни произведения, посветени на будителите. Така в навечерието на празника шестокласниците ни припомниха за великите личности, които със силата на словото, мисълта и револвера защитават българската култура и история. Седмокласниците се включиха активно в подготвената от по-малките ученици викторина.

Гост на събитията, посветени на 1 ноември - Ден на народните будители, бе директорът на ОУ „ Валери Петров“ - Ирен Димитрова. Тя сподели радостта си, че младите хора показват, че носят в себе си духа на българщината и им пожела той да продължава да гори в техните сърца.  Нека всеки един от нас - учители и ученици, да носи в себе си преди всичко българското, духовното.

 

Класиране на математическо състезание „Стоян Заимов“ 2018

Георги Петров Георгиев

ІІ“а“ клас

ОУ"В. Петров"

61т.

първо място

Полина Петкова Асенова

ІІ“а“ клас

ОУ"В. Петров"

55 т.

първо място

Теодора Симеонова Ивелинова

ІІІ “в“  клас

ОУ"В. Петров"

33 т.

трето място

Явор Петров Конов

ІV“а“ клас

ОУ"В. Петров"

50 т.

второ място

Зорница Димитрова Георгиева

ІV “в“  клас

ОУ"В. Петров"

46 т.

трето място

 

Search