На 18.03.2019 г. в зала Игротека на РБ „Христо Смирненски” се проведоха две занимания „Забавно програмиране с роботчетата Finch” с ученици трети клас  ОУ „Валери Петров”. 

            

     Петте роботчета Finch са дарени на библиотеката от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки”. Роботите са лесни за навигация - те могат да се движат, да рисуват, сменят цветовете си и издават звуци. Предназначени са да подпомагат овладяването на различни езици за програмиране при обучението по компютърно моделиране и информатика. Работата с тях развива логическото и стратегическо мислене, въображението и компютърните умения на децата.

     С кратка презентация учениците се запознаха как да работят с Finch по програма Snap. Децата сами моделираха програми: за движение на Finch – напред, назад, наляво и надясно; да променя цвета си и да възпроизвежда звуци. 

     Забавното програмиране с Finch провокира интереса им да тренират мисленето си и да усвояват умения по програмиране.

Previous Next

През последната седмица от месец ноември учениците от ОУ ”Валери Петров” отбелязаха 105-годишнината от рождението на българския поет и приятел на децата Асен Босев.

Учениците от III а, III б и III в клас подготвиха драматизации по най-известните произведения на автора. III а клас се представи с произведението „Кирчо пред съда“, III б клас участва с „Ванко Забраванко“ и „Ще чета вечерта“, а III в клас - с   „Мимето“.  Учениците от II в клас, които наблюдаваха представлението, бяха впечатлени от забавните текстове и изразиха желание да се запознаят и с други произведения на Асен Босев.

Първокласниците също бяха приобщени към проявите, свързани с годишнината от рождението на Асен Босев . За тях учениците от II a клас подготвиха изразително четене по роли на любимите си детски стихотворения от автора.  Най-малките ученици искрено се забавляваха, запознавайки се с  хумористично представените герои: Ванко Забраванко, Панчо Повлеканчо, Данчо Мързеланчо, Цанко Цаката и др.

Занятията завършиха с част от веселите гатанки на Асен Босев.

Учениците от шестите и седмите класове на ОУ "Валери Петров" проведоха Анти СПИН кампания,  като изработиха колажи, презентации с информация за ХИВ вируса и болестта СПИН. Медицинската сестра Катя Дюлгерова проведе беседа с учениците, като използва различни ролеви игри. Тя запозна присъстващите с пътищата за предаване на болестта и начините за предпазване от нея. Учениците изработиха и раздадоха червени лентички, символизиращи съпричастността към болните от СПИН по света. Посланието, което отправиха учениците, бе : " Нека бъдем внимателни, защото всичко зависи от НАС....!"

Ученици от ОУ „Валери Петров” – Плевен организираха днес пъстър парад на хвърчилата. Участниците използваха благоприятния вятър, за да покажат майсторките си умения в управлението на оригинални и атрактивни модели хвърчила, които сами бяха сглобили по проект „Последвай живота“. Проектът е финансиран от Общински съвет по наркотични вещества и Община Плевен. Основната идея на проекта „Последвай живота” е популяризиране на здравословен и безрисков начин на живот, както и превенция на употребата на психоактивни вещества сред учениците. Той цели  развитие на индивидуални умения за по-добра комуникация, засилване на позитивните приятелски връзки и устояване на натиск за употреба. Превенцията се фокусира върху представянето и засилването на свързаността с училище посредством изграждане у учениците на усещане за идентичност и успешност. Включва  подкрепа на позитивните отношения с връстниците и коригиране на погрешни схващания.

Информационната кампания беше подкрепена от медицинските лица към училището – Ива Цветкова и Катя Дюлгерова, Илиан Илиев – психолог в ПИЦ и родители. Петокласниците и шестокласниците подредиха изложба от постери, представящи вредата от психоактивните вещества. Те раздадоха направените от тях брошури по темата. Представиха резултатите от работата в творческо ателие „Полет на слънчевото ято“. В цветния празник се включиха и учениците от четвърти клас. Те изработиха най-дългата рисунка, изобразяваща дейности, допринасящи за детското себеутвърждаване и развитие.

 

На 1 ноември почитаме първоучителите, водачите на народа ни, създали у всички нас жажда за знания и  развитие! В ОУ“ Валери Петров“ отдадохме почитта и уважението си към онези наши будители, белязали с просперитет българската култура и образование, просвета и духовност! На 31.10.2018г интерактивен бинарен урок на тема "За будителите в музика, стих и ритъм" представиха З. Йорданова - учител по музика и Емилия Русанова - учител по физическо възпитание и спорт и класен ръководител на VA клас, с ученици от IIIВ и VА клас. Децата бяха разделени на три отбора под надслова „За всяко добро същество да застане поне още едно“. Във всеки отбор участваха както ученици от трети, така и от пети  клас. Всеки отбор имаше за задача да разпознае зададената му песен, ритъма й, както и да покаже как се танцува. Марина Йорданова и Моника Бетова, ученички от VА клас, рецитираха свои стихове, посветени на България. Урокът приключи в песента на Емил Димитров „Моя страна, моя България“. Шестокласниците  заедно с група от седми клас посветиха един различен  час на Деня на народните будители. Той премина под мотото „ Да съхраним българския дух“. Децата, водещи, бяха подготвили   различни интерактивни игри, а други рецитираха откъси от различни литературни произведения, посветени на будителите. Така в навечерието на празника шестокласниците ни припомниха за великите личности, които със силата на словото, мисълта и револвера защитават българската култура и история. Седмокласниците се включиха активно в подготвената от по-малките ученици викторина.

Гост на събитията, посветени на 1 ноември - Ден на народните будители, бе директорът на ОУ „ Валери Петров“ - Ирен Димитрова. Тя сподели радостта си, че младите хора показват, че носят в себе си духа на българщината и им пожела той да продължава да гори в техните сърца.  Нека всеки един от нас - учители и ученици, да носи в себе си преди всичко българското, духовното.

 

Search